Repase klávesnice – co znamená počeštěná klávesnice?

repase-klavesnice-1

Klávesnice notebooku patří k nejzatíženějším součástem tohoto zařízení, a proto repase klávesnice  tvoří podstatnou část procesu repase notebooku.

Nejprve je klávesnici třeba zbavit veškerých pevných nečistot a prachu pomocí kompresoru a nějakého  tvrdšího štětečku nebo zubního kartáčku (v praxi se nám osvědčil nejlépe). Poté následuje fáze tzv.  mokrého čištění – za pomoci zubního kartáčku a antistatické pěny odstraníme nečistoty, které se nám  nepodařilo odstranit na sucho. Nakonec se klávesnice dezinfikují a odmašťují za pomoci speciálních  prostředků.

Někdy jsou jednotlivé klávesy značně opotřebované, a tak je zapotřebí celou klávesnici zrenovovat  pomocí speciálního laku – klávesnice potom vypadá jako nová. Kvalita takové renovace závisí na tom,  jak dobře jsme klávesnici před aplikací laku vyčistili a odmastili.

Poslední fází repase klávesnice je tzv. počeštění klávesnice. Většina notebooků vhodných pro repasi totiž pochází ze zahraničí. Proto se v praxi setkáváme s notebooky, které mají cizojazyčné klávesnice. Takové klávesnice je nakonec zapotřebí opatřit českými znaky.

Pro tento účel si necháváme vyrábět přelepky podle vlastního návrhu tak, aby přidané české znaky barevně co nejvíce ladily s barvou klávesnice. Většina našich repasovaných notebooků je již opatřena klávesnicemi s českými znaky.