Jak správně pečovat o baterii notebooku

baterie-img-2

Kapacita baterie a její výdrž je jedním z hlavních parametrů, který nás při výběru nového notebooku zajímá. O tom jak správně pečovat o baterii, aby nám vydržela, co nejdéle jsem se na webu dočetl dost a dost a dospěl jsem k závěru, že zaručený způsob péče o baterii v podstatě neexistuje. Baterie obecně jsou spotřebním zbožím a jako takové je musíme chápat.

Jak jsem uvedl výše, baterie jsou spotřebním zbožím – tzn., že dřív nebo později nám baterka odejde do věčných lovišť a to dokonce i když jí nepoužíváme, baterie mají zkrátka omezenou životnost. Existuje však několik tipů, jak s baterií zacházet tak, aby nám vydržela alespoň po dobu životnosti notebooku respektive po dobu trvání záruční doby notebooku – životnost notebooku bývá obvykle delší.

Délku životnosti baterií můžeme posuzovat ze dvou hledisek – z hlediska času a z hlediska počtu nabíjecích cyklů. Z hlediska času je životnost uváděna kolem 2 – 3 let. Tento údaj je ovšem velmi orientační, protože záleží na spoustě dalších okolností. Při pořizování nové baterie je proto dobré sledovat datum výroby baterie – čím novější, tím lepší. „Nová“ baterie, která leží ¾ roku ve skladu prodejce nepodá takový výkon, jako baterie vyrobená před měsícem…

Li-Ion baterie oproti starším typům netrpí tzv. paměťovým efektem. Nemusíme je tedy pravidelně vybíjet do 0 % kapacity. Současně je při pořízení nemusíme nijak formátovat – tj. 3 – 5x úplně nabít a vybít. Lithium-iontovým článkům naopak vadí úplné vybití a mohlo by dojít k nevratnému poškození baterie, proto když Váš notebook začne „řvát“, že nemá dostatek energie, rychle vyhledejte zdroj napájení a baterii dobijte!

Healthy.Laptop.Battery

V současné době se v drtivé většině setkáváme s bateriemi typu Li-Ion (lithium-iontové), u kterých je uváděno 300 – 600 nabíjecích cyklů, což pro běžného uživatele představuje právě dobu 2 – 3 let provozu. Li-Ion baterie oproti starším typům netrpí tzv. paměťovým efektem. Nemusíme je tedy pravidelně vybíjet do 0 % kapacity.

Současně je při pořízení nemusíme nijak formátovat – tj. 3 – 5x úplně nabít a vybít. Lithium-iontovým článkům naopak vadí úplné vybití a mohlo by dojít k nevratnému poškození baterie, proto když Váš notebook začne „řvát“, že nemá dostatek energie, rychle vyhledejte zdroj napájení a baterii dobijte!

Pokud ve většině případů pracujete s počítačem zapojeným do elektrické sítě a baterii tím pádem nepoužíváte, je vhodné nabitou baterii uskladnit na místě s teplotou kolem 15 °C. Teplotu je vhodné sledovat nejen při skladování baterie, ale také při jejím používání. Příliš vysoké teploty přes 30 °C a naopak příliš nízké teploty pod 5 °C baterii škodí. Že jsou Li-Ion baterie citlivé na úplné vybíjení jsem uvedl výše, ale neustálé dobíjení baterií na 100 % kapacity, baterii také moc neprospěje. Uvedu příklad, baterii nabijete na 100 % kapacity a ať už ji uložíte do skříně nebo jí máte v notebooku, ale nepoužíváte, tak či tak dochází k samovolnému vybíjení článků – to je normální.

mobile-rpi-togo-13

Většina notebooků je však nastavena tak, že při poklesu kapacity pod 95 % se baterie začne nabíjet – to není pro životnost baterie vhodné. Dochází totiž k jejímu přebíjení a okrádáte se tak o nabíjecí cykly. Ideální je nabíjet baterii při poklesu pod 80 % kapacity a méně. Při používání baterie je dobré dbát na co nejnižší odběr energie, abyste na baterii vydrželi pracovat co nejdéle. Nejvíce energie odebírá zatížený procesor, jas displeje a nemalou část energie sežere i aktivní Wi-fi, 3G nebo LTE modem či Bluetooth.

Všechny naše repasované notebooky mají baterie s minimální délkou výdrže 60 min. provozu na baterii. Pokud akumulátor nesplňuje tyto podmínky, automaticky ho nahrazujeme novým akumulátorem.