Kategorie A, nebo kategorie B – co to vlastně znamená?

a-kategorie-2 b-kategorie-1

 

V segmentu repasovaných notebooků se často setkáváme s různými způsoby označování jednotlivých produktů.

Repasovaný notebook nebo počítač je vlastně použitý, a tak vždy ponese větší nebo menší známky používání. Aby bylo možné se zorientovat v tom, jak konkrétní produkt vypadá (po kosmetické stránce), třídí prodejci repasované výpočetní techniky produkty do kategorií označených písmeny A, B někdy i C a D.

Produkty, které jsou označovány jako tzv. „áčko“ (spadají do kategorie A) nesou minimální nebo žádné známky používání. Běžně se jedná o notebooky ve velmi dobré kondici z hlediska vzhledu. Nemají žádné větší škrábance, škrábance na displeji, mrtvé body na displeji (vadné pixely), popraskané plasty, a dokonce by u takového kusu neměly chybět ani záslepky – např. od čtečky SD karet nebo Express Card slotu. S trochou nadsázky by se dalo říci, že zboží označené písmenem A je „jako nové“. Pokud jde o technickou funkčnost produktu – ta je pochopitelně bezvadná.

V kategorii B se nejčastěji vyskytují produkty, které jsou více opotřebované, ale po technické stránce stále plně funkční. Jedná se o notebooky nesoucí větší známky používání – ošoupaná klávesnice, ošoupaný touchpad (dotyková podložka). Mohou se vyskytovat vady displeje jako jsou vadné pixely, případně fleky světlejší či tmavší barvy, volnější panty a škrábance. Na plastových součástech se můžou objevit menší praskliny. Absence záslepek např. čtečky karet je v této kategorii běžná.

Zboží z této kategorie bývá zpravidla zvýhodněno velkými slevami právě kvůli výše zmíněným nedostatkům. Musím však podotknout, že notebooky označované jako „béčko“ jsou vždy plně funkční, nemají vady, které by uživatele omezovaly v běžném používání a drží pohromadě. Na produkty v této kategorii je poskytována stejná záruka jako na produkty v kategorii A. Jednotlivé produkty z kategorie B máme v našem e-shopu nafocené tak, aby si každý mohl vytvořit představu o tom, jak bude počítač vlastně vypadat. Pokud Vám fotky nestačí, rádi Vám produkt předvedeme přímo u nás v prodejně.

Někteří prodejci repasované techniky prodávají i produkty z kategorie C a D. Zde se jedná o produkty, kde může chybět některá ze součástek. Produkt nemusí být plně funkční a nese značné známky opotřebení. S trochou nadsázky můžeme říci, že jde o produkty určené na náhradní díly.