Jak vybrat monitor?

Vybrat monitor může být obtížné, protože na trhu existuje mnoho různých možností. Níže uvádíme několik faktorů, které je důležité zvážit při výběru monitoru.
Jak vybrat repasovaný monitor?

 


 

  • Velikost: Velikost monitoru by měla být zvolena podle vašich potřeb. Větší obrazovka může poskytnout lepší zážitek z hraní her nebo více prostoru pro práci s grafikou. Záleží také na velikosti vašeho pracovního stolu a osobních preferencích. Pokud se vaše práce soustředí na detaily a potřebujete větší ostrost, pak volte menší monitor s vyšší rozlišením.
  • Rozlišení: Rozlišení monitoru ovlivňuje kvalitu obrazu. Vysoké rozlišení displeje poskytuje větší detail a jemnější obraz. Pokud budete pracovat s textem nebo s fotografiemi, vyšší rozlišení bude lepší volbou. Pro hraní her a práci s grafikou se doporučuje rozlišení Quad HD (2560x1440) nebo 4K (3840x2160), pokud to váš počítač umožňuje.
  • Rychlost odezvy: Rychlost odezvy monitoru ovlivňuje, jak rychle se obraz na monitoru mění. Pokud hledáte monitor pro hraní her nebo pro sledování videa, bude pro vás rychlost odezvy důležitá.
  • Kontrast: Kontrast monitoru ovlivňuje, jak dobře jsou zobrazovány tmavé a světlé barvy. Vysoký kontrast znamená lepší podání barev a větší hloubku černé.
  • Připojení: Existuje několik různých možností připojení monitoru k počítači. Důležité je porovnat jaké konektory jsou umístěny na Vaší grafické kartě a jaké konektory bude mít Váš nový monitor. V praxi se setkáme nejčastěji s připojením pomocí analogového VGA kabelu nebo pomocí digitálního kabelu DVI, HDMI nebo DisplayPortu. V poslední době jsou stále více rozšířené moderní připojení pomocí Thunderbolt nebo USB Type-C.
Jak vybrat repasovaný monitor?

Thunderbolt 

Thunderbolt: Thunderbolt je standard pro přenos dat, videa a napájení pomocí jednoho kabelu. Mnoho nových monitorů podporuje standard Thunderbolt 4, což umožňuje rychlý a jednoduchý přenos dat mezi počítačem a monitorem. Na obrázku vidíte rozdíl mezi 2. a 3. generací Thunderbolt. Konektory Thunderbolt 3 a 4 vypadají na pohled stejně.
Jak vybrat repasovaný monitor?

USB-C

USB-C: USB-C umožňuje přenos dat, videa a napájení přes jeden kabel. Některé nové monitory mají USB-C porty, což umožňuje snadné připojení k notebookům a dalším zařízením s tímto typem portu.
Jak vybrat repasovaný monitor?

VGA

VGA: Video Graphics Array (VGA) byl jedním z prvních standardů pro přenos obrazu z počítače na monitor. Stále se hojně používá u starších počítačů a monitorů.
Jak vybrat repasovaný monitor?

DVI

DVI: Digital Visual Interface (DVI) je standard pro digitální přenos obrazu. Mnoho starších počítačů a monitorů má stále DVI porty.
Jak vybrat repasovaný monitor?

HDMI

HDMI: Nejběžnější způsob, jak připojit monitor k počítači, televizi nebo jinému zařízení. HDMI umožňuje přenos obrazu a zvuku pomocí jednoho kabelu.
Jak vybrat repasovaný monitor?

DisplayPort

DisplayPort: DisplayPort je další populární digitální standard pro přenos obrazu a zvuku. Podporuje vysoké rozlišení a rychlou obnovovací frekvenci.
  • Typ panelu: Existují různé typy panelů, včetně TN, IPS a VA. Každý typ má své výhody a nevýhody, a tak záleží na tom, jaký typ práce děláte. IPS panely jsou obecně považovány za nejlepší pro kancelářské použití, protože mají lepší pozorovací úhly a věrnější barevnou reprodukci. Mají lepší dobu odezvy, což oceníte při hraní nebo sledování videa - obraz je plynulý a bez rozmazání. VA panely jsou obvykle cenově dostupnější než IPS panely. Mají omezenější pozorovací úhly a obraz se může začít zhoršovat, jakmile se od obrazovky vzdálíte.
  • Cena: Dalším faktorem jsou Vaše finanční možnosti - kolik jste ochotni do nového monitoru investovat. Vyberte si monitor s funkcemi, které potřebujete, ale zároveň nevybírejte příliš drahý monitor, pokud jeho možnosti nevyužijete naplno.

Pro použití v kanceláři doporučujeme například repasovaný monitor Dell P2210f, Dell SE2722H nebo nový HP M24f. Tyto monitory mají IPS panely, Full HD rozlišení, dostatečnou velikost a další parametry vhodné pro využití v kanceláři.