Co je to RAM?

Co znamená RAM?

Operační paměť RAM

Jak již anglický název napovídá, jde o elektronickou paměť s rychlým přístupem, která umožňuje okamžité čtení a zápis dat. Tato paměť umožňuje procesoru ukládat data právě spuštěných aplikací, čímž zajišťuje plynulejší chod programů, her i operačního systému. Při výběru paměti je třeba brát v potaz hned několik parametrů. Zejména se jedná o velikost paměti, formát modulu, frekvence a napětí.

Pokud jde o kapacitu paměti RAM, obecně lze říci, že 8 GB paměti bude stačit na jednoduché kancelářské operace a internetové brouzdání, 16 GB paměti se bude hodit na složitější programy a středně náročné hry, 32 GB a víc paměti je dnes základ pro nejnáročnější hry a renderovací software.

Paměťové moduly napříč jednotlivými generacemi nejsou vzájemně kompatibilní. Např. paměťový modul DDR4 nelze zapojit do základní desky určené pro typ paměti DDR3 a naopak. Současně platí, že procesor ve vašem počítači musí být kompatibilní s daným typem operační paměti. To jakou rychlostí bude operační paměť nakonec pracovat bude záviset na typu a vlastnostech vašeho procesoru a základní desky..