Co je to SSD disk?

hard-drive1

SSD disky jsou v dnešní době mezi spotřebiteli velmi oblíbené a to zejména díky jejich vysoké rychlosti přenosu dat a vysoké odolnosti. 

Hlavním rozdílem mezi SSD disky a klasickými rotačními pevnými disky je jejich princip fungování. V případě staršího rotačního pevného disku si můžeme pro zjednodušení představit jak funguje gramofon. Podobná “gramofonová” deska s čtecí hlavičkou je i uvnitř rotačního pevného disku. Uvnitř jsou mechanické součástky, které jsou v pohybu. Z uvedeného je zřejmé, že takový pevný disk bude více či méně náchylný na jakékoliv vnější otřesy. Každý takový otřes se zaznamenává do “černé skříňky” pevného disku paměti S.M.A.R.T.. Po překročení hraničních hodnot v tabulce S.M.A.R.T. potom začne docházet k postupnému odcházení pevného disku.

Naproti tomu, disky SSD (Solid State Drive) uvnitř nemají žádné pohyblivé součástky. Uvnitř se nachází pouze “destička” s čipy, to je vše. Bystřejšímu čtenáři už je jasné, že takový pevný disk, který pracuje na podobném principu jako např. paměť RAM bude asi velmi rychlý. Díky použité technologii a principu fungování dosahují SSD disky závratných přenosových rychlostí. Navíc, díky absenci pohyblivých součástek uvnitř disku odpadá problém s mechanickým poškození disku nárazem. SSD disky jsou tak velmi spolehlivé a rychlé.

V dnešní době rozlišujeme různé druhy formátů respektive velikostí SSD disků. Známe klasické 2,5” disky, mSATA, M.2 SATA, M.2 NVMe. Jednotlivé formáty se neliší pouze ve velikosti, ale důležitá je také rychlost přenosu dat, která je nejvyšší u posledního, nejmodernějšího typu M.2 NVMe, který využívá rychlou sběrnici PCIe. Srovnání rychlostí jednotlivých variant si představíme v dalším článku.